Er is al veel gezegd en geschreven over het vakantiegevoel dat zo snel voorbij is als je weer aan het werk bent. Gelukkig geeft Dagelyks je drie concrete suggesties om het vakantiegevoel vast te houden in jouw bedrijf of organisatie.

1. Buitenleven en beweging 
Het eenvoudige buitenleven op de camping, eindeloze zomerse avonden op het strand en lange zwerftochten door de natuur. Op vakantie ben je vaker buiten en beweeg je meer dan thuis. Maar waarom houd je dat gedrag na de vakantie niet vast? Terug in de dagelykse routine van werk en school ga je toch weer zittend vergaderen, studeren, Netflixen of gamen. Je bent bijna vergroeid met je (bureau)stoel. Gelukkig kan het ook anders…

Wandelend vergaderen
Ga wat vaker buiten vergaderen! Niet zitten, maar actief lopen met je collega’s. Onderweg brainstorm je over het werk. Wandelen is niet alleen gezond door de frisse lucht en beweging, maar je gaat er ook creatiever door denken. En zo kom je tot verfrissende ideeën en oplossingen. Wandelen geeft letterlijk en figuurlijk een frisse blik op je werk. Bekijk de boeiende TED talk waarin zakelijk innovator Nilofer Merchant vertelt hoe een klein idee voor grote veranderingen kan zorgen.

2. Nieuwe ontdekkingen
Op vakantie ging je voor het eerst suppen (peddelsurfen). En bowlen bleek helemaal niet zo suf te zijn. Je las eindelijk weer eens echte boeken. En op zolder vond je je oude gitaar en herontdekte je de lol van muziek maken. Vakantietijd geeft ruimte voor nieuwe hobby’s en activiteiten. Helaas brengt de sleur van het werkende leven vaak allerlei verplichtingen met zich mee. En al snel ligt je gitaar weer in dat hoekje op zolder. Had je op je werk maar tijd om te spelen en te ontdekken…

Speeldag op de werkplek
Er zijn bedrijven waar medewerkers 20 procent van hun werktijd mogen gebruiken voor eigen projecten. Google is daarvan wel het bekendste voorbeeld. Zo ontwikkelden medewerkers tijdens deze ‘speeltijd’ bijvoorbeeld Gmail. Dat kan ook in jouw bedrijf of organisatie. Voer een ‘doe-je-eigending-dag’ in en genereer zo een massa nieuwe ideeën. Maak tijd vrij en laat medewerkers spelen en ontdekken. Wie weet wat dat oplevert.

3. Doen wat je wilt
Het fijnste van vakantie is misschien wel de vrijheid die je voelt. Je bepaalt je eigen dagindeling en doet alles in je eigen tempo. Lang uitslapen of juist vroeg op om het meeste uit je vrije tijd te halen. Je kiest zelf wat je wanneer wilt doen. Er zijn even geen regels. Niets moet. Ja, dat is het ultieme vakantiegevoel! Stel nou dat je een stukje van dat vrijheidsgevoel mee kunt nemen naar de werkvloer…Een mooie droom, maar hoe doe je dat in de praktijk?

Vrijheid op de werkvloer
Lees het verhaal van Jos de Blok, de oprichter van thuiszorgorganisatie Buurtzorg op De Correspondent. Jos gelooft niet in managers, maar in zorgprofessionals die zichzelf motiveren en aansturen in kleine teams. En het werkt. Buurtzorg is hiermee een bron van inspiratie voor wie meer vertrouwen en vrijheid wil brengen in bedrijf of organisatie.

Inspiratiesessie nodig?
Wil je het-jaar-rond inspiratie op het werk? Bel of mail Dagelyks voor een creatieve sessie. En verbaas je over de ideeën die door onze stimulans uit je eigen organisatie voortkomen. 

Contact

Wil je een technische boodschap begrijpelijk overbrengen?

Mail Ada »
Ada van den Bos

Ada van den Bos
Managing director 
06 25 250 408 
ada@dagelyks.nl