Als copywriter weeg ik voortdurend mijn woorden. Op welke wijze druk ik een boodschap het beste uit? Wil je mensen aansporen gezonder te eten, dan brengt het woord dieet je in de problemen. Er is weinig fantasie voor nodig om in het woord dieet een samentrekking te zien van de woorden die en eet. Die ander mag eten, maar jij niet! Vergelijk het met ‘die rookt’ en ‘die drinkt’. Bestaat er een stoppen-met-roken methode onder de naam dierookt? Of een therapie voor mensen met een drankprobleem onder de naam diedrinkt? 

Er is nog iets aan de hand met het woord dieet. Een dieet is een aangepast voedingspatroon dat je krijgt voorgeschreven om medische redenen. Je volgt het tijdelijk, bijvoorbeeld bij een ziekte of om af te vallen. Na deze periode kun je weer terug naar normaal. Gelukkig maar, want de meeste mensen willen normaal zijn. Of in elk geval in hun eigen, normale doen zijn. De situatie waarin het volgen van een dieet voorbij is, lonkt voortdurend. In die zin is het volgen van een dieet vergelijkbaar met ‘tijdelijk stoppen met roken’. Straks mag het weer! 

In andere gevallen leven mensen permanent met een dieet, denk aan iemand met diabetes. Dan is het dieet een beperking voor het leven. Dat wil niemand. Ieder mens wil in vrijheid kiezen wat hem goeddunkt. Met het overtreden van een dieetregel kom je als het ware op voor jezelf. Voor je zelfbestemming. Je vecht voor je vrijheid! Dat die overtreding regelrecht naar ziekte en uiteindelijk tot de dood kan leiden, is minder belangrijk voor het individu. Partizanen riskeren hun leven om in vrijheid te kunnen bestaan. Liever dood dan onderdrukt zijn! Een dieet wakkert de vrijheidsstrijder in een mens aan.

Het woord dieet is hard toe aan vervanging. Het woord eetpatroon is al een stuk beter. Nog beter is eetwijze, zoals je ook leefwijze hebt. Daar schuilt wijsheid in. Eten met wijsheid. In dit geval hebben dokter en diëtist een opening naar de patiënt. Een wijze is je persoonlijke manier van doen. Gebruik het woord eetwijze en er is ruimte voor overleg om tot nieuwe eetgewoonten te komen, waarmee jij je individualiteit tot uitdrukking brengt. Dat is een stuk beter te verteren dan een dieet.  

 

dieet reclame dagelykscommunicatiekopie

Contact

Wil je een technische boodschap begrijpelijk overbrengen?

Mail Ada »
Ada van den Bos

Ada van den Bos
Managing director 
06 25 250 408 
ada@dagelyks.nl